Σελιάνα (Αρχαία Φελλόη)

Ένα χωριό στολίδι στην ορεινή Αιγιάλεια
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 15:30

Σελιάνα

Γράφτηκε από Seliana Travel
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η Σελιάνα έχει πληθυσμό 305 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ. αμέσως μετά το χωριό Μοναστήρι. Απέχει από την Αιγείρα γύρω στα 20 χλμ.

Η οικισμός Σελιάνα ξεκινάει να απογράφεται το 1700. Μετά την Επανάσταση του 1821 ο πληθυσμός του οικισμού αρχίζει να μειώνεται με τις μόνιμες μετακινήσεις των κατοίκων στον οικισμό Σελιανίτικα. Από το 1835 εμφανίζεται πρώτη φορά να ανήκει στο δήμο Φελλόης, το 1912 γίνεται αυτόνομη κοινότητα και από το 1997 έως το 2010 αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αιγείρας.

Κοντά στον οικισμό Σελιάνα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Φελλόης, με την ονομασία της να προέρχεται από μια σπάνια ποικιλία δέντρου, που προφανώς υπήρχε στην περιοχή, τους φελλοδρύς, από την οποία φτιάχνεται και ο φελλός. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά ευρύματα ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια η θέση των αρχαίων οικισμών, για αυτό κάποιοι υποστηρίζουν πως η αρχαία Φελλόη βρισκόταν κοντά στη σημερινή Ζάχολη Κορινθίας, και κάποιοι άλλοι υποστήριζαν πως βρισκόταν στη θέση της αρχαίας Πελλήνης, κάτι που αναιρέθηκε αργότερα αφού η αρχαία Πελλήνη αποκαλύφθηκε στο νομό Κορινθίας.

Όσον αφορά τη σημερινή ονομασία του οικισμού, «Σελιάνα», μια εκδοχή είναι πως έχει πάρει την ονομασία από την αρχαία Πελλήνη: Πελλήνη-Σελλήνη-Σελλάνη-Σελιάνα, και η άλλη πως το όνομα του οικισμού προέρχεται από τη σλαβική λέξη «seljani» που σημαίνει χωριό.

Το χωριό ήταν η έδρα του δήμου μέχρι το 1912, οπότε και καταργήθηκαν οι δήμοι. Για να φτάσει κανείς από την Αιγείρα πεζός στο χωριό χρειαζόταν τέσσερις περίπου ώρες. Το έτος 1904 κατασκευάστηκε, όπως και σε πολλά άλλα ελληνικά χωριά, με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού διθέσιο δημοτικό σχολείο, στο οποίο, από τότε που ιδρύθηκε και για αρκετές δεκαετίες, δίδαξε ο καταγόμενος από τη Συλίβαινα δάσκαλος Βασίλης Αποστολόπουλος.

Οι κάτοικοι του χωριού, σχεδόν αμέσως μετά την επανάσταση του 1821, άρχισαν να κατεβαίνουν στην παραλία για να περάσουν το χειμώνα. Σιγά – σιγά η εγκατάστασή τους στα παραλιακά χωριά πήρε μόνιμο χαρακτήρα και αυτό φαίνεται από τη διακύμανση του πληθυσμού. Συγκεκριμένα: Το έτος 1851 η Σελιάνα είχε 116 οικογένειες και 590 κατοίκους. Το 1879 οι κάτοικοι έγιναν 671. Το 1889 μειώθηκαν σε 596, ενώ το 1896 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση, αφού έγιναν 761. Σχεδόν ο ίδιος πληθυσμός παρέμεινε έως το 1907, οπότε στο χωριό απογράφηκαν 729 κάτοικοι. Στα 1920 όμως, μόνο 113 βρισκόταν εκεί. Οι εσωτερικοί μετανάστες και οι “κυνηγοί του αμερικανικού ονείρου” έδωσαν το στίγμα τους (92 παλικάρια συνολικά διέσχισαν τον Ατλαντικό, όπως κατέγραψε η έρευνά μας). Η απογραφή του 1928 έδειξε ότι το χωριό άρχισε να ξαναζωντανεύει με τους 468 κατοίκους του.

Στη Σελιάνα λειτουργούσε Σταθμός Χωροφυλακής, του οποίου η ακριβής χρονολογία ίδρυσης δεν έχει καταγραφεί. Σύμφωνα με διηγήσεις παλαιότερων, ο σταθμός υπήρχε στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τις αρχές του 20ου αιώνα υπηρέτησε εκεί ως διοικητικής ο ενωμοτάρχης Νικόλαος Γάσπαρης, ο οποίος άφησε εποχή με τις πρωτότυπες “σκληρές” μεθόδους που εφάρμοζε για την πάταξη του εγκλήματος, καθώς και για τον σωφρονισμό των διαφόρων “ταραχοποιών στοιχείων”. Σχεδόν μέχρι τα χρόνια μας χρησιμοποιείται η παροιμιώδης φράση “Αυτού του χρειάζεται ένας Γάσπαρης”. Στην ιστορία της περιοχής έχει καταγραφεί και ένα επεισόδιο μ’ ένα ζωηρό νέο, το Φιλοποίμενα Γιαννούλη από τη Βελλά, ο οποίος για χάρη αστείου συνήθιζε να πυροβολεί στον αέρα. Ο Γάσπαρης λοιπόν, αφού είχε εξαντλήσει τις νουθεσίες του προς τον “άτακτο” εκείνο νεαρό και σαν ένθερμος υποστηρικτής της γνωστής φράσης, “όπου δεν περνάνε τα λόγια πέφτει ξύλο”, μια μέρα πήρε τους άνδρες του και έφθασε στη Βελλά. Κύκλωσε το σπίτι του ταραξία και μετά από μερικές “κουμπουριές” τον συνέλαβε και τον οδήγησε στο Σταθμαρχείο στη Σελιάνα. Μετά από ανηλεή, επί μερόνυχτα, ξυλοδαρμό τον άφησε ελεύθερο, αφού πρώτα του είχε ζητήσει “ευγενικά” να υποσχεθεί ότι ποτέ ξανά δεν θα διαταράξει τη “δημόσια τάξη”.

Ο Γάσπαρης μετά την ευδόκιμη θητεία του στη Σελιάνα, διετέλεσε αστυνομικός διευθυντής Αθηνών κατά τα έτη 1920 - 1921.

Αξίζει να δείτε

Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, στο μέσον του χωριού, κατασκευασμένο το 1904. Από την πλατεία του χωριού βλέπει κανείς τη μαγευτική κοιλάδα του Κριού Ποταμού. Η βρύση της Σελιάνας.

Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων: Βρίσκεται σε απόσταση δύο (2) περίπου χιλιομέτρων από τη Σελιάνα και σε υψόμετρο 850 μ. Είναι βυζαντινού ρυθμού, κτισμένη στις αρχές του ΙΖ' αιώνα.

Της ίδιας εποχής είναι και οι αγιογραφίες της. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της έχει τοποθετηθεί το 1743. Διαθέτει ξενώνα και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο.

Αξιοσημείωτη περιοχή το σπήλαιο της Χούχλιας, στο οποίο μπορεί κανείς να προχωρήσει σε βάθος 20 μέτρων μέσα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

ΠΗΓΕΣ

Aigeira blog

Διαβάστηκε 1388 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 00:48
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αξιοθέατα »

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.